Valpens uppväxt
Här kan du läsa om hela valpens uppväxt, från planeringen till hur valpningen går till och därefter hur valparna vecka för vecka växer, upplever och utvecklas. Samt tankar kring det mödosamma arbetet med att på bästa sätt matcha rätt valpköpare med rätt valp.
Innan födseln – planering till valpning
Planering av kombination
Under länken Kennel Engine kan du läsa vilka kriterier som vi utgår ifrån när vi planerar en ny kull. Utvärderingen av de egna tikarna och val av hane innebär mycket letande, övervägande och kunskap. Kortfattat är eftersträvan vid en parningen en kombination som förbättrar tikens egenskaper, i utseende, tävlingsegenskaper och till vardags. För att nå dit krävs en väldigt god uppfattning om rasen och dess utveckling och hur man för den vidare. Alla enskilda uppfödare har naturligtvis sin personliga uppfattning och det är därför man som valpköpare bör hitta en uppfödare man delar tycke, smak och värderingar med.
Parning
Tikar löper vanligtvis två gånger per år men det kan variera. I samband med att tiken löpen sker oftast ett höglöp, vilket är den tiden tiken är mottaglig för befruktning. Att komma fram till vilken dag/dagar det är, är lättare sagt än gjort. Oftast visar både tik och hane precis när det är rätt tidpunkt. Det svåra är att kombinera logistiken kring sammanförandet av hane och tik! Kanske är det dessutom 150 mil emellan tiken och hanen. Sedan gäller det även att hundarna fattar tycke för varandra, det går aldrig att tvinga fram en parning!
Dräktigheten
Även om det har varit en eller flera ”bra” parningar så är de följande fyra veckorna efteråt alltid en nagelbitare! De första säkra dräktighetstecknen brukar komma omkring fyra veckor efter parningen då tiken får en geléaktig flytning efter att hon kissat. Tiken kan uppvisa en ökat trötthet och en del tikägare upplever att den dräktiga tiken kan få en drömmande blick. I vecka tre kan vissa tikar uppvisa illamående i form av att matvägra och hulka och få uppstötningar. En del tikar blir mer kontaktsökande.
Det går inte att se om en tik är dräktig via urinprov, som hos en människa. Tikens nivå av hormonet progesteron (dräktighetshormon) är detsamma oavsett om hon är dräktig eller inte. Vid i princip alla andra djurslag utom just hunddjuren sjunker nivån om ingen befruktning skett.
När man känner sig säker på att tiken är dräktig, gör man det med en lättnadens suck. Det händer tyvärr att tikar går tomma och det är oerhört ledsamt då man alltid har väldigt höga förväntningar inför valpkullen. Inte sällan är det många fler än jag som väntar och hoppas…
Om några veckor kommer valparna!
De flesta gånger har jag kört 50-100 mil, rest med flyg eller färja, bott på hotell i ett främmande land med främmande språk och investerat både mycket tid, pengar och känslor. Då är besvikelsen oerhörd då tiken går tom. Men lika oerhörd är lyckokänslan då det resulterar i dräktighet!
En tik är dräktig i ungefär 63 dygn (+-5 dygn). När det närmar sig kontrollerar jag tikens kroppstemperatur då den normala tempen, som är omkring 38-39 grader, sjunker ned till ca 36 grader då valpningen startar inom ca 12 timmar. Är det en fodertik som ska valpa flyttar hon in till oss absolut senast 14 dagar innan den beräknade valpningen för att ha tid att komma till ro, lära känna sin nya miljö, ta del av dess bakterieflora och bli introducerad av valplådan. En del tikar valpar på natten, andra på dagen. Pudel är en förhållandevis sund ras när det kommer till fortplantning. De har god könsdrift och kan både paras och valpa på naturlig väg. Det är för mig en självklarhet och något vi bör vara rädda om. Självklart kan det uppstå komplikationer under en förlossning, precis som hos människa, men jag har hittills varit väldigt förskonad. Mina tikar har snabba och lätta förlossningar och är goda mödrar. Att själv ha varit igenom en förlossning eller tre hjälper naturligtvis till att relatera. Vetekudde med värme och massage mot mage och rygg. Stöd, mothåll och näringsboost samt självklart lugnande signaler och beröm skapar trygghet för tiken och är något som vi är noga med. Tiken får i största möjliga mån sköta jobbet själv för att på ett naturligt sätt knyta an till sina små och falla in i sin nya mammaroll. Jag finns med som stöd och övervakare. Olika tikar har olika inställning till flockens övriga hundar; En del släpper gärna övriga hundar inpå redan strax efter valpningen medan andra vaktar valplådan den första veckan eller två. Där möter jag tikens krav när det gäller övriga hundar.
Efter födseln – vecka för vecka
Första veckan – vägning
Första veckan är den mest intensiva. Valparna är sköra och tiken är nyförlöst. Jag vaknar flera gånger per natt för att hjälpa tiken att hålla koll på alla valpar, så att ingen hamnar i kläm och så att alla får i sig modersmjölken. Samtidigt är det viktigt att låta tiken och valparna vara i fred i lugn och ro. Jag är restriktiv med hantering av valparna och lyfter dem bara i samband med daglig vägning och om de hamnat för långt från tiken och inte direkt kan ta sig tillbaka själv. Jag väntar i det längsta möjligt med att låta våra barn få reda på att valparna fötts (det sker ju ofta nattetid då de sover) för att så länge som möjligt låta tiken vara helt i fred med sina små och sina eftervärkar.
De har lärt sig att låta de små vara i fred de första veckorna även om det blir en del upprepningar på frågan ”När får vi klappa valparna?” Familjens övriga hundar får tiken bestämma när de får komma i närheten av valplådan. Det är väldigt olika från tik till tik. Jag har har både tikar som släpper de andra helt inpå redan samma dag valparna kommit och de som tydligt vaktar dem de första veckorna.
Andra veckan – syn och hörsel
Under andra veckan minskar vi antalet vägningar om vi ser att alla valpar stadigt ökar i vikt och utvecklas. Vid omkring 10-14 dagar öppnar valpen sina ögon för första gången. Hörselgången, som varit sammanväxt sedan födseln öppnas också.
Tredje veckan – avmaskning, klippning, hage
I början av tredje veckan avmaskas tiken och alla valpar för att bli av med spolmask. Därefter avmaskas valparna regelbundet fram till sista gången innan leverans. Valpköparen bör avmaska en sista gång vid 12 veckors ålder i det nya hemmet. Därefter endast vid behov.
I slutet på tredje, början av fjärde veckan brukar jag raka nos, tassar, kön och svansrot för första gången. Valparna är nu uppe på sina ben och har börjat intressera sig och försöka leka med sina syskon.
Valparna har också vuxit ur valplådan och behöver mer utrymme att sträcka ut på. Valplådan byts ut mot en större lekhage med en bädd och leksaker.
När valparna är tre veckor brukar jag även låta nyfikna grannar hälsa på.
Fjärde veckan – fast föda, utepremiär, besök
Valpen har nu börjat få tänder och vi börjar successivt att ge valparna fast föda för att påbörja avvänjningen från mammamjölken, i bland redan från vecka 3. I och med att valparna går och nu har börjat springa, klättra och hoppa är de också mer intresserade av sin omgivning, som är fylld med intressanta leksaker. De skäller och morrar på varandra och får nu tillgång till vatten.
Under fjärde veckan får valparna också för första gången bekanta sig med utomhusmiljö.
Femte veckan – registrering, försäkring och berikning
Valparna registreras hos SKK (Svenska Kennelklubben). De är nu med i deras databas och vi beställer deras stamtavlor. Hela valpkullen försäkras med en treårig dolda fel försäkring.
Nu gäller det att berika valparnas tillvaro. Nya underlag och leksaker av olika karaktär introduceras. De får mycket social träning av oss, barnen samt av grannar och besökare.
Sjätte veckan
Nu är valparna som små hundar. De har behov av utevistelse, lek, aktivitet, social samvaro och massor av sömn. De klipps och badas och hanteras på höjden och tvären. Världen blir större och vi utforskar mer och mer. De umgås nu regelbundet med familjens övriga hundar som blir delaktiga i uppfostran.
Sjunde veckan – veterinärbesök
Först omkring denna vecka kan jag börja sammanfatta vad jag sett över tid rörande varje enskild valps personlighet och exteriör och det är ofta nu jag börjar bestämma hur jag tycker valparna ska placeras. Vi fortsätter att presentera världen för valparna för att de ska bli så trygga och harmoniska individer som möjligt. Mamma tar mer en uppfostrande roll nu när valparna nästan uteslutande när sig på hundmat och vatten.
Åttonde veckan – Veterinärbesiktning, vaccination, chipmärkning, leverans.
Nu när 8 hela veckor har gått är det dags för valparna att lämna mamma och syskon för att ge sig ut på nya äventyr! Inför detta besöker vi veterinären ett par dagar innan flytten. Valparna får sin första vaccinationsspruta och ett avläsningsbart chip inplanterat under nackskinnet med ett unikt identifikationsnummer samt genomgår en valpbesiktning. Valparna kan få en liten svullnad i nackskinnet efter besöket och ett litet sår stort som ett knappnålshuvud. Det läker i de flesta fall ut helt utan åtgärd på ett par dagar. Det får inte överskrida 7 dagar mellan besiktning och flytt.