Valpköparguide
Första gången vi träffas är ett jättebra tillfälle att ställa frågor på. Har du som valpköpare läst igenom all information på denna sida har du en bra grund att stå på och kan ställa frågor om det är något som är oklart. Har du haft hund innan kan du känna igen vissa delar medan andra delar kan vara helt nya. Guiden är uppdelad i två avsnitt: Förberedelser inför valpköpet samt efter valpens hemkomst.
Förberedelser inför valpköpet
Det första avsnittet handlar om hur du bäst förbereder dig inför din nya familjemedlem. Här finns mer generell information som rör hundägandet i allmänhet som bland annat försäkringar, vaccinationer, köpekontrakt och lagar/regler rörande hunden i vardagen.
Vad kostar valpen?
Priset för en valp skiljer sig mellan olika hundraser, även blandraser. Många rasklubbar har ett riktpris som de flesta uppfödare inom den rasen försöker hålla sig till. Det är viktigt att komma ihåg att det är nödvändigt att utöver själva priset för hunden också skaffa sig en buffert för försäkring, veterinärkostnader, mat samt förutsägbara och oförutsägbara utgifter kring hunden.
Priset för en Engine valp varierar och baseras till stor del på vilka utgifter som varit i samband med kullen tex. om parningen skett utomlands är faktorer som ligger till grund för prissättning. 2022 är priset 30.000 – 35.000 kronor.
Försäkringar
Din valp är försäkrad så länge den befinner sig på kenneln. Så fort ni kliver utanför huset med valpen är den inte längre försäkrad via vår försäkring. Många försäkringsbolag måste ha 12-24 timmar på sig att starta försäkringen, därför är min rekommendation ni försäkrar valpen redan dagen innan ni kommer och hämtar den.
Vid 5 veckors ålder tecknar jag en Dolda Fel-försäkring på valparna som är giltig i 3 år.
Hundklubbar?
Man måste inte vara medlem i Svenska Kennelklubben, Svenska Pudelklubben eller Svenska Brukshundsklubben om man inte ska tävla eller gå kurser. Men ska du gå valpkurs på någon lokal brukshundsklubb eller hundklubb krävs ofta medlemskap. Det får ni information om inför kursstart. Vill man ställa ut eller tävla räcker det att vara medlem i antingen Pudelklubben eller någon av de lokala kennelklubbarna.
Jag själv är medlem i
– Svenska Kennelklubben (SKK)
– Svenska Pudelklubben (SPK)
– Svenska Brukshundsklubben (SBK)
Lagar och regler
Koppeltvång – 1 mars till 20 augusti
Du måste under denna period hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen för att skydda vilda djur och dess ungar. Hunden kan vara okopplad under denna period endast om du har en sådan pli på hunden att det i det närmsta kan anses att hunden är osynligt kopplad.
Burförbud och transport
Att hålla hundar i bur eller i en liten hage strider mot jordbruksverkets regler, även om tak saknas i en sådan. Hagen måste vara av större modell. Måttförhållanden beror på hundens storlek. När du får hem din valp så måste valpens hage vara minst 2 kvadratmeter. När den fått en mankhöjd (mätt mellan tass och skulderblad) på mellan 36-45 cm måste ytan ökas till 2½ kvadratmeter. Aktuella måttbestämmelser finns på jordbruksverkets hemsida.
Vill man ha en bur till hunden inomhus måste dörren vara borttagen helt och hållet.
Vid utställning, prov och tävling (och träning inför tävling) är burförvaring tillåten, både för att underlätta praktiskt för dig som deltar och för att hunden ska ha en egen trygg plats bland alla okända människor och hundar. Men då ska buren vara täckt på minst två sidor. Hunden måste också rastas minst varannan timme.
Hund i bil
Kortfattat får man inte ha hunden lös i bilen. Den ska sitta på ett sätt som gör att den vid en kraftig inbromsning eller olycka är säker. Vad det innebär i praktiken är att du antingen kan använda ett bilbälte/sele anpassad för hund alternativt om du vill ha hunden i bagageutrymmet gäller följande:
3 § Levande sällskapsdjur får transporteras i en personbils bagageutrymme endast om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Då djur transporteras i utrymme för personbefordran, ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning.
Jordbruksverkets föreskrifter är den enda ”lagstiftning” som gäller vid transport av hund. När du tar del av lagen är det viktigt att du skiljer på allmänna råd och föreskrifter då de allmänna råden enbart är råd och inte behöver följas.
Valppaket
När du hämtar din nya vän härifrån får du självklart med dig stamtavla, veterinärbesiktningsintyg, vaccinationskort, chipnummerremsor och köpekontrakt men också ett litet kit med bra-att-ha-saker. Kenneln har en egen valpbroschyr med övergripande information kring det mesta du behöver veta som ny hundägare. Du får även med dig:
Ägaranmälan / Ägarregister
I samband med valpköpet kommer ni även att fylla i ägaranmälan till SKK. Jag sparar den och postar till kennelklubben. Ni kan själva välja om ert namn och kontaktuppgifter finns synliga för allmänheten eller ej men det är starkt att rekommendera.
Utöver detta måste ni också registrera er som ägare till er nya familjemedlem hos Jordbruksverket. Gå in på www.jordbruksverket.se för att registrera. Det kostar 80 kr och är bra om er hund, mot förmodan skulle springa bort. Chippet som inplanterats under hundens hud kan då läsas av och jämföras mot hundregistret där ägarinformationen finns. Sen återförenas du med din hund.
Pass
Ska du åka utomlands och ta hunden med dig är det en god idé att gå in på jordbruksverkets hemsida för att läsa om det specifika landets regler kring in- och utförsel. Du behöver skaffa ett pass och de finns att köpa för ca 500 SEK hos de flesta veterinärer. I detta fyller ni i hundens uppgifter.
Hunden behöver få en spruta med rabiesvaccin minst 21 dagar innan avresedagen.
I många länder krävs också en avmaskning mot Dvärgbandmask (Enchinococcus) 24 timmar innan hemfärd. Veterinären måste övervaka då tabletten ges och skriva under i passet.
Halsband eller sele?
Jag brukar rekommendera att man använder sele till valpen innan den har lärt sig att gå i koppel. Valpen kommer att springa utan att förstå att kopplet hindrar och då är det mer hälsosamt med en sele än ett halsband. Eftersom valpen växer så att det knakar första halvåret är det lite onödigt att köpa en dyr sele inledningsvis. Köp en sele som går att reglera storleken på. Ska man spara utställningspäls blir sele svårt att använda efter 5-6 månader då det tovar och nöter på den långa pälsen. Då kan man byta till ett rundsytt sidenklätt tunt halsband med två ringa som man kopplar samman med en gbg-hake alternativt ett minkhalsband.
Efter valpens hemkomst
Nu är det plötsligt verkligt! Du har nu ansvaret för en ny familjemedlem och du vill att det ska bli så bra som möjligt! Det kan ge viss känsla av oro men vi vill gärna lugna dig med att sunt förnuft, magkänsla och en konsekvent och kärleksfull hand räcker långt! Plus att vi på kenneln finns ett mail eller telefonsamtal bort. En mer utförlig guide om hur du tar hand om din nya hund kan du läsa om i vår broschyr som vi skickar med när du får hem valpen.
Vatten och foder
Vi börjar med en de viktigaste byggstenarna i valpens välbefinnande – dess föda. Vi har skickat med lite av det foder som valpen är van att äta hos oss. Torrfodret bör ges uppblött i vatten, åtminstone första tiden. Ta en liten plastlåda, blanda vatten med 2-3 dl torrfoder och ställ i kylen. Då har du färdigt, och uppblött foder direkt när det är dags att utfodra.
Valpen äter 3-4 gånger per dag.
Ge 0,5-1 dl mat per tillfälle.
Ha alltid vatten framme.
Du kan ge mer mat om valpen äter upp allt direkt.
Fyll en liten vattenskål med vatten och låt skålen stå framme hela tiden, vattnet byts minst en gång om dagen. Byt vatten direkt om det ser smutsigt ut.
Rumsren valp
Varje gång valpen byter aktivitet kommer den att kissa. Så försök att redan från början bära ut valpen utanför dörren så att den kan, och känner i sig att den ska göra sina behov där.
Sömn
Valpar sover större delen av dygnet. Den ska ha en egen sovplats där den alltid kan vara ifred. En biabädd med en tvättbar filt blir en perfekt sovplats. Tänk på att stänga dörrar eller använda kompostgaller så att valpen inte kan vandra omkring på nätterna och utsätta sig själv för fara. Ha aldrig valpen oövervakad på höga höjder som i soffan. Valpar har dåligt omdöme och kan när som helst få för sig att de ska hoppa ner. Detsamma gäller valpar i sängen.
Hemkomsten
Valpen kommer att vilja gå runt och nosa och upptäcka hemmet. Låt den få undersöka i lugn och ro samtidigt som du finns i bakgrunden, nära till hands för att bistå. Ge valpen mycket kärlek och mys. Det behöver den för att känna sig trygg i familjen.
Valpar ska ej motioneras!
Valpar under 6 månader har ett skelett som är väldigt ofärdigt ska inte gå långa promenader, springa mycket i trappor eller på annat sätt utmanas fysiskt.
Hundmöten
Ofta ser man oroliga valpägare som lyfter upp sina valpar så fort man får hundmöte. Detta för att skydda valpen från den vuxna hunden, som för visso mycket väl kan vara olämplig att hälsa på; Men detta förstärker bara en känsla av att mötande hundar är en fara. Då är det ett bättre alternativ att ha valpen med alla fyra tassar på marken men att du sätter dig på huk, som en skyddande sköld mot den stora hunden samtidigt som du kan mata ymnigt med godis eller busa med leksak för att avleda valpen och att lära denne att hundmöten innebär belöning hos matte/husse. I en förlängning kommer du i bästa fall få en hund som vänder sig till dig vid varje tillfälle en mötande hund dyker upp. Detsamma gäller självklart all form av störning/frestelse, t.ex. vilt. Det kan vara en god hjälp att använda sig av en operativ förstärkare – klicker! Vid första anblick klickar du till följd av att valpen vänder sig mot dig för sin belöning.
Vill du ha en guldstjärna?
Även om din hund inte ska ingå i aveln så är det väldigt användbart för mig som uppfödare och rasen i stort att så många som möjligt hälsotestar samt beteende- och personlighetsbeskriver (BPH) sina hundar. Därför skulle jag bli väldigt glad om ni efter 18 månaders ålder HD röntgar, patellaundersöker, ögonlyser hos auktoriserad veterinär samt deltar i ett BPH/MH